torstai 18. lokakuuta 2012

Ristiäiskakku tytölle

Ristiäiskakku tytölle

Viimeiset pari viikkoa on ollut aika mielenkiintoista tasapainoilua työn ja koulun välillä, sillä olen ollut töissä reilu 30 tuntia viikossa. Viikot ovat menneet yllättävän kivuttomasti. Ainoastaan harmittaa että olen jumissa Kouvolassa ja jouduin jättämään ystävävieni lapsen ristiäiset väliin.

Olin luvannut leipoa ristiäisten tarjottavat, joten viime viikon ainoa vapaapäivä meni leipoen. Toiveena oli kinuskitäyte, joten päädyimme samaan täytteeseen kuin siskontyttäreni ristiäisissä. Kakkupohjan tein munattomana ja kakun kuorrutin vaahtokarkinmakuisella kaulintamassalla, jonka alle levitin sokerikreemiä.

Itse tykkään henkilökohtaisesti enemmän marsipaanin tai itsetehdyn vaahtokarkkimassan mausta, mutta kaulintamassa oli käsiteltävyydeltään ehdottomasti parasta. Massa on kuin purkkaa; venyy ja joustaa halkeilematta. Lisäksi massaa oli helppo kaulia ja kuorrutteesta tuli tasainen ja kaunis. Massaa kului lähemmäs neljä pakettia (á 250 g).

Tein kakusta myös pienemmän version (halkaisija 20 cm), josta leikkasin kakun päälle tulleet `palikat`. Palikoita oli hyvä olla muutama ylimääräinen sillä kuorrutteen levittäminen näin pieniin kappaleisiin oli yllättävän vaikeaa. Palikoiden sivuille asettelin kirjaimia joista muodostui tytön nimi. Kaikki kirjaimet eivät tarkoituksellä näy tästä kuvakulmasta. :)

Kakkupohja (munaton, vegaani)

150 g maidotonta margariinia
4 dl persikan lientä (käytin 2 dl mehukeittoa + 2 dl vettä)
3 dl sokeria
8 dl vehnäjauhoja
5 tl leivinjauhetta
4 tl vaniljasokeria

Sulata margariini ja sekoita joukkoon mehu. Lisää sokeri ja lopuksi jauhot, joihin leivinjauhe ja vaniljasokeri on sekoitettu. Kaada korppujauhoitettuun irtopohjavuokaan (⌀ 24 cm) ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa 40 minuuttia. Helppoa ja nopeaa mutta anna kakkupohjan vielä jäähtyä kunnolla.

Kinuski-vadelmatäyte (maidoton, vegaani)

3 dl kasvisvispikermaa
2 dl fariinisokeria

3 dl kasvisvispikermaa
200 g vadelmia

Valmista kinuski etukäteen, jotta se kerkeää jäähtyä. Mittaa kerma ja sokeri kattilaan ja keitä kunnes seos kiehahtaa. Nosta kinuski pois liedeltä jäähtymään.

Vatkaa kinuski ja kerma vaahdoksi ja sekoita ne keskenään. Kokoa kakku mieluiten rengasvuokaan. Levitä kerrosten väliin kinuskikermaa ja painele sekaan vadelmia. Nosta jääkaappiin jähmettymään.

Sokerikreemi

125 g margariinia
½ tl vaniljaskeria
4 dl tomusokeria
1 rkl vettä

Pehmennä margariini sähkövatkaimella. Lisää vaniljasokeri. Lisää tomusokeri vähitellen samalla vatkaten. Lisää lopuksi vesi ja vatkaa vielä hetken aikaa.

Vinkki: Jos kreemi on liian jäykkää levitettäväksi, pehmennä sitä hetki mikroaaltouunissa.

3 kommenttia:

  1. Moikka, ei nyt liity suoraan tähän kakkuun vaan tämän päivän (27.4.2013) Aamulehden kakkukisaan. Siinä aivan ihanan kakkusi kuorrutus oli jutun mukaan tehty vaahtokarkeista - mistä saa vegaanisia vaahtokarkkeja? Normaaleissahan on aina liivatetta.

    VastaaPoista
  2. Valitettavasti kakun vaahtokarkit eivät olleet vegaanisia, mutta vegaanisia vaahtokarkkeja voi tilata esimerkiksi Vegetukusta.

    http://vegetukku.fi/tuotteet.html?id=9/185

    Kunhan pääsen takaisin suomeen tarkoitukseni on kokeilla onnistuuko itse tehty vaahtokarkkimassa vegaanisista vaahtokarkeista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos linkkivinkistä! Tähän saakka olen vaan vältellyt vaahtokarkkeja... Mielenkiinnolla odotan kokeiluasi. Ja toivon mukaan myös raporttia siitä :)

      Poista